TWORZYMY W NATURZE
NASZA HISTORIA

 
  • O
d początków swego istnienia człowiek dążył do zapewnienia sobie pożywienia i możliwie największego bezpieczeństwa. By przetrwać w trudnych warunkach nauczył się polować i  okrywać swoje ciało skórami zwierząt. Dzięki wykorzystaniu skór zwierzęcych średnia długość życia człowieka znacząco się wydłużyła.
 
  • Z
nacznie później, ktoś podczas obróbki schwytanego drobiu zauważył, że spadające na ciało  pierze tworzy ochronną i miłą przestrzeń cieplną na skórze. Już kilka wieków przed nasza erą zaczęto umieszczać zebrane pierze i puch w zaszytych workach. Zbiegło się to w czasie z tkaniem pierwszych materiałów.
 
  • W
tedy to właśnie powstały pierwsze znane nam obecnie pierzyny. Wykorzystywane były w ramach bardziej już zaawansowanej kultury, która przejawiała się umiejętnościami tkackimi, pozyskiwaniem pierza i puchu, oraz zapewnieniem sobie odpowiedniego bezpieczeństwa podczas snu.
 
  • H
odowla drobiu sięga czasów starożytnych, kontynuowana podczas średniowiecza poprzez czasy nowożytne, trwa aż do dni dzisiejszych. Drób jest źródłem wartościowego, wysokobiałkowego pożywienia, ale również dostarcza nam wysokiej jakości pierza i puchu. Natomiast sam puch to produkt najwyżej ceniony ze względu na swoje właściwości termiczne.
 
  • I
stotną kwestią podczas oceny jakości pierza i puchu okazały się zarówno gatunki drobiu, jak i rejony ich występowania. Związane jest to z kolei ze skłonnościami adaptacyjnymi ptactwa do klimatu panującego na danym obszarze.
 
  • P
uch i pierze z Polski są najwyżej cenionym produktem w tej branży na świecie. Natomiast mikroklimat panujący na Kaszubach uczynił puch i pierze z tych rejonów jeszcze doskonalszymi. Środowisko naturalne, czyli lasy, łąki, mnogość rzek i jezior, mroźne zimy, chłodne i wilgotne noce, spowodowały, że ptactwo okrywa się tu gęstym pierzem, o bardzo wysokich walorach cieplnych.
To wyjątkowy dar od natury, że akurat w naszym regionie gęsie pierze i puch mają najwyższe parametry termoizolacyjne na świecie.
 
  • W
pamięci wielu z nas z pewnością zachowało się wspomnienie z dzieciństwa związane z pobytem u dziadków. Przytulny pokój, łóżko, na nim wielka, uprzednio przewietrzona pierzyna, pod którą zasypiało się w mgnieniu oka, a sny były zawsze kolorowe i przynoszące wyjątkowe wytchnienie.
 
  • N
asza firma od wielu już lat kontynuuje tę tradycję: pielęgnujemy ją, udoskonalamy i tworzymy nową jakość z surowca, który dostarcza nam natura.
Skrupulatnie wybieramy i selekcjonujemy lokalne pierze i puch, tak by mieć gwarancję wykorzystania produktu najwyższej klasy. Poddajemy go procesowi przetworzenia; odpylamy, pierzemy i suszymy. Do obróbki używamy tylko ekologicznych produktów o najwyższych możliwych parametrach.
 

  • W
procesie obróbki pierza i puchu połączyliśmy japońską technologię kontroli jakości, precyzję niemieckich maszyn, najwyższej jakości polski puch oraz nasze zaangażowanie i doświadczenie w przetwarzaniu tych wyjątkowych dóbr naturalnych.
Ten lokalny, kaszubski puch można znaleźć w kołdrach i poduszkach na półkach sklepowych Nowego Jorku, Paryża, Tokio, Londynu czy Seulu. Nasze produkty niezmiennie cieszą nas samych, ale przede wszystkim Naszych Klientów.